Duszone warzywa (3-4 porcje)
to bardzo lekkie i kolorowe danie przyrządzane z sezonowych warzyw. Bogactwo smaku z łatwo dostępnych składników. Do tego nie spędzisz dużo czasu w kuchni.
Składniki

1 większa cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
150 g marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
100 g groszku cukrowego
4 małe cukinie
300 g pieczarek
1 szklanka soku pomidorowego
0,5 szklanki rosołu
pieprz, bazylia, tymianek

Wykonanie

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podlać wodą i poddusić w rondlu. Pod koniec duszenia dodać olej. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Obie papryki pokroić w małą kostkę. Warzywa dodać do cebuli i dusić kilka minut. Pod koniec duszenia dodać groszek cukrowy. Całość podlać rosołem, doprawić tymiankiem (ewentualnie lubczykiem) i dusić ok. 8-10 min. Pieczarki i cukinie pokroić w plasterki, dodać do pozostałych warzyw. Wlać sok pomidorowy i całość dusić ok. 5 min. Pod koniec duszenia doprawić pieprzem i bazylią.

Zobacz więcej przepisów